fallback

Колко взимат пилотите на Формула 1

Средната заплата на пилот на Формула 1 за тази година е 6,4 млн. долара без спонсорства, награди и рекламни права

10:13 | 29.10.09 г.

Кими Матиас Райконен

В последния уикенд на октомври в Абу Даби е стартът на Grand Prix на Формула 1. По този повод изданието Arabian Business публикува проучване каква заплата взимат пилотите, които ще участват в състезанието - оказва се, че двайсетте участници са прибрали приблизително 130 млн. долара тази година под формата на чекове за заплати.
Проучването, направено сред състезателите на Формула 1, поставя на първо място Кими Райконен, който е взел чек с 45 млн. долара за заплата.
Шампионът от миналата година Луис Хамилтън се нарежда на второ място с 18 млн. долара, следван от бившия двоен световен шампион Фернандо Алонсо, чиято банкова сметка е набъбнала с 15 млн. долара от Renault.
Новият световен шампион Джейсън Бътън може да се гордее с титлата си, но не и с предна позиция в класацията – той се подрежда на осмото място в списъка с 5 млн. долара, докато неговият съотборник Рубен Баричело е получил едва 1 млн. долара тази година.
Списъкът е изготвен от британския журналист и експерт на Формула 1 Том Рубитън, автор на биографията на носителя на три световни титли Айртон Сена, който загина през 1994 година в състезанието за голямата награда на Сан Марино на пистата Имола след удар в предпазната стена на завой със скорост 240 км/ч.
„Всички сме свидетели на световната рецесия, която се развива пред очите ни, но да си пилот на Формула 1 означава, че си спечелил доста пари през тази година. При това тези цифри са само основните заплати на състезателите, в тях не включваме спонсорството и други доходи, които може да надвишават три пъти основната заплата“, казва Рубитън.
Всичките 20 състезатели на Формула 1, които ще се надпреварват този уикенд, са спечелили общо 126,8 млн. долара, макар че ако бъде включен и Фелипе Маса от Ферари, който към момента е контузен и е извън състезанията, средната заплата за 2009 година на пилот ще стане 6,4 млн. долара.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 09.09.22 г.
fallback