fallback

Свежият аромат предразполага към откритост

Честността и справедливостта може да се повлияе от аромата

09:11 | 27.10.09 г.

Американски учени откриха, че ароматите влияят върху поведението, съобщи вестник Daily Telegraph.
Психологът Адам Галински от института по мениджмънт "Келог" към Северозападния университет в САЩ и колегите му са убедени, че високият морал и чистоплътността вървят ръка за ръка. Така например ароматът на чисто в една стая е достатъчен, за да предизвика подсъзнателен импулс към щедрост и честност, откриха учените.
Изследването, осъществено заедно със специалисти от университета "Бригам Йънг", показа, че няколко пръскания с освежител на въздуха, който ухае на лимон, изпълва хората с желание за благотворителност. Кати Лиленкуист от "Бригам Йънг" предполага, че децата могат да бъдат възпитавани на честност и щедрост, като родителите ги карат да чистят стаите си.
В изследването, озаглавено "Мирисът на добротата", учените давали различни задачи на участниците. Някои от тях изпълнявали задачите в неароматизирани помещения, а други - в стая с аромат на лимон.
В първия експеримент на изследваните лица били дадени по 12 долара, за да ги разделят с партньорите си по справедлив начин.
Оказало се, когато стаята ухаела на лимон, участниците давали на партньорите си средно 5,33 долара, а когато въздухът не бил ароматизиран, давали 2,81 долара. Във втория експеримент ароматът на лимон пък подтиквал доброволците да проявяват по-голям интерес към различни форми на благотворителност, отколкото обикновените стаи.
Въпроси, зададени на изследваните лица след провеждането на експериментите, показали, че те не са осъзнавали, че във въздуха се носи ухание на лимон и че настроението им по време на експериментите не е влияело върху резултатите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 05.09.22 г.
fallback