fallback

Червено вино + риба? Отговорът пак е не, но поне знаем защо

Учени си направиха труда да намерят аргументи, за да ни откажат от консумацията на червени вина с морски деликатеси

14:01 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изследване на японски и американски учени доказа, че червеното вино действително подхожда на червено месо, а бялото - на риба. Екипът на проф. Такаюки Тамура от Калифорнийския университет заедно с японския производител на вино Mercian Corporation открили, че емпиричното правило никога да не се яде риба с червено вино е напълно основателно.

Учените установили, че желязото, което се съдържа в червените вина, взаимодейства с вещества в морските дарове и това оставя в устата много неприятен вкус на риба.

Досега никой не можеше да предвиди кои вина могат да оставят вкус на риба.

Учените установили, че вина с високо съдържание на желязо оставят по-силен дъх на риба. Този дъх обаче отслабвал, когато изследователите добавяли вещество, маскиращо желязото. Това показва, че червените вина с ниско съдържание на желязо биха могли да вървят с рибни продукти, пишат учените в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирани от Ройтерс.

Съдържанието на желязо зависи от състава на почвата, където расте лозето, от праха върху зърната, от замърсяването по време на гроздобера, транспортирането и смачкването и от условията на ферментацията.

Червеното вино не подхожда на риба и защото силният мирис на танина от ципите на гроздовите зърна надделява над финия вкус на морските дарове, обясняват учените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
fallback