fallback

Три минути душ за Чавес

Президентът на Венецуела е засякъл, че три минути душ са напълно достатъчни, другото е разхищение

12:14 | 22.10.09 г.

Президентът на Венецуела Уго Чавес призова жителите на страната да спрат да си пеят под душа. Вместо това всеки трябва да започне да засича времето, което прекарва под течащата вода.

Инициативата идва от факта, че износителката на петрол изпитва сериозни затруднения в снабдяването с вода и електричество.

За да се пребори с проблема, Чавес разгласи мерки за пестене на електричество и каза, че ще създаде специално министерство, което да се бори с недостига на електроенергия.

Президентът се опасява, че затрудненията вероятно ще повлияят и на имиджа му точно преди изборите, които ще се проведат през следващата година.

Призовавайки към пестене на водата, Чавес обясни, че намалелите валежи, причинени от течението Ел Ниньо, силно са повлияли на водните ресурси на страната, включително и на язовира Ел Гури – един от най-големите в света.

„Има хора, които прекарват под душа по половин час. Три минути обаче са напълно достатъчни. Лично съм засичал – три минути и никакви песни“, обяви президентът по време на телевизионно предаване, цитиран от CNBC.

Като част от мерките за справяне със засушаването Чавес спомена и използването на самолети за разбиване на дъждовни облаци, както и обществени забрани и указания към населението как да пести от електричеството.

Президентът освен това призова министерствата и държавните компании незабавно да ограничат потреблението си на електроенергия с 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
fallback