fallback

Домът до зеленина не е лукс

Жилище в близост до зелена площ може да ви спести честите депресии, дори някои сериозни здравословни проблеми

13:20 | 22.10.09 г.

Хората, които живеят в близост до зелени площи, по-рядко страдат от здравословни проблеми, депресии и раздразнение спрямо онези, които са заобиколени от бетон, показва проучване.
Изследването е направено от учени в Амстердам и е открило, че от 300 хил. души, които са се подложили на теста, онези, чиито домове се намират по-близо до природата, имат занижени показатели по 15 различни здравословни проблеми.
Учените установили, че връзката човек-природа се засилва особено що се отнася до спада в настроението. В резултат те заключили, че влиянието на забързаното ежедневие на градската среда е доста негативно, особено за онези, които не могат да се възползват от благодатната сила на природата в свободното си време.
Изследването се позовава и на резултати от близкото минало, според които хората, които живеят сред зеленина, имат по-добро здраве и имунна защита. Разликата с предишните проучвания обаче е в това, че за първи път се изследва приноса на природата върху психическото здраве на хората.
„Обитаването на жилище до зелена площ има позитивно влияние върху здравето и е нещо повече от лукс, с който мнозина са склонни да направят компромис“, казва д-р Йоланда Маас от университетския медицински център в Амстердам пред Reuters.
Добрата новина е, че не е необходимо да живеете в непосредствена близост до парк или градина – ако зелената площ се намира на разстояние до един километър от жилището ви вие отново попадате в графата на хората, които са по-ведри и трудно се поддават на депресивни състояния, с много по-малък риск от здравословни проблеми, сърдечни болести, диабет, болки в гърба и врата, астма или дори мигрена.
Благотворното влияние на природата в градски условия се проявява по различни начини – от възможността да се разходите сред дърветата на тишина и спокойствие до алтернативата да практикувате различни спортни занимания на открито и на чист въздух.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
fallback