fallback

Императорски трон бе продаден за 11,1 млн. долара

Аукционът в Хонконг оправда очакванията за рекордни суми, които бяха дадени за антики, вина, китайски порцелан и картини

15:52 | 08.10.09 г.

Императорски трон от династията Цин, покрит с изрисувани дракони, беше продаден за рекордните 11,1 млн. долара на аукцион в Хонконг, потвърждавайки тенденцията към възраждане на пазара за азиатско древно и съвременно изкуство.
На аукциона присъстваха едни от най-големите имена на мултимилионния бизнес с антики в Китай като колекционера Робърт Чанг, представител на фамилията Чак и други. Десет от предложените оферти за трона бяха за над 2 млн. долара всяка.
Изпълнителният директор на Sotheby за Азия Кевин Чинг не потвърди кой е новият собственик на трона, но се предполага, че античната вещ е станала собственост на борсовия инвеститор Лиу Якиан, който платил рекордната сума за подобна мебел. Самият Якиан също е отказал коментар.
„Човекът е направил истинска сделка“, казва пред Bloomberg Кевин Ли, търговец на антики в Тайван. „Вещта е толкова рядка, че след няколко години ще върне няколко пъти парите, похарчени за нея.“
Както Investor Style писа, от 3 октомври в Хонконг се провежда пет дневен аукцион, който е най-големият насам от колапса на Lehman Borthers. На него бяха изложени вина, антики и картини на известни китайски художници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 18.08.22 г.
fallback