fallback

Изкуството разкрива душата не само на твореца

Проучване установило какво кара хората да предпочетат историческия музей пред този на модерното изкуство

17:40 | 15.09.09 г.

Според наскоро направено проучване ефектът на предметите на изкуството върху човека – дали въздействат на емоциите или на разума му, зависи от това в какъв период са създадени. Посетителите на исторически музеи описват разглеждането на експонатите с познавателни думи, докато тези, които са наблюдавали модерно изкуство – са по-скоро емоционално ангажирани с преживяването си.
Изследването, направено от университета в Рим и публикувано в списание Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts (Психология на изяществото, креативността и изкуствата) е отчело резултатите на 137 посетители на два музея в Рим - които разглеждали експозициите в Braschi – датиращи от средата на 1800 година и посетителите на National Gallery of Modern and Contemporary Art (Национална галерия за съвременно и модерно изкуство) с произведения от късния период на 19-ти век до днес.
Помолени да опишат преживяването и мотивацията да влязат в музея, повечето от хората отговорили „интерес към изкуството“ и „да видя произведенията в оригинал“. Посетителите на музея за модерни изкуства често споменавали и „удоволствието, което изпитвам, докато разглеждам изложбата“, докато онези, които предпочели историческите предмети, споменали „желанието за културно обогатяване“.
И двете групи са единодушни, че са „отворени към нови впечатления“, но почитателите на модерното изкуство се стремят към емоционални изживявания. Екипът от изследователи заключава, че хората, които предпочитат модерното изкуство, ласкаят сетивата си повече от онези, които предпочитат древните произведения.
Проучването установило също, че повечето посетители на музеи са жени, а нивото на образование е почти едно и също. Любителите на модерното изкуство са средно с 10 години по-млади от тези на историческото наследство, но и двете групи са единодушни, че са много доволни от преживяването си в музея.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 02.09.22 г.
fallback