fallback

Корпоративната кражба като застраховка

Все повече хора биха прибегнали до изнасяне на информация в случай, че бъдат съкратени

11:06 | 26.11.09 г.

Почти половината от работещите във финансовия сектор в Лондон и Ню Йорк признават, че биха взели със себе си поверителна информация ако бъдат съкратени.
В проучването са участвали 600 офис служители от Канари Уорф – квартал в Източен Лондон с преобладаващи бизнес сгради и търговски площи, както и от Уол Стрийт в Ню Йорк. Резултатите са показали, че 41% от запитаните биха взели тайно секретна информация, свързана с работата им и биха я използвали на новата си позиция.
Почти 30% посочват, че биха изнесли информация от службата си, ако тя ще помогне на приятели или роднина да си намерят работа.
Близо 50% биха отнесли със себе си фирмена информация, а 39% правят това само при мисълта, че длъжността им е застрашена.
Като обяснение за действията си голяма част от запитаните посочват, че именно рецесията ги е направила по-малко лоялни към компанията, в която работят.
„Резултатите показват, че много хора искат да направят така, че да са по-конкурентоспособни на пазара на труда в случай, че загубят работата си и да се подсигурят по някакъв начин“, обяснява пред Reuters Марк Фулброк, директор на компанията Cyber-Ark, която е направила проучването.
Най-привлекателни за кражба са контактите на клиенти, последвани от планове за развитие и оферти за продажба, а на последно място е информация за стоките и услугите.
13% от запитаните признават, че биха откраднали и пароли за достъп до фирмените канали за информация, а 30% от работниците признават, че ако имат достъп, биха проверявали често списъците за съкращение и ако се видят там ще подадат първи молба за напускане. Почти всички от запитаните обаче признават, че са запознати с наказателната отговорност която носят, ако бъдат заловени в корпоративната кражба.
Проучването прави и паралел между навиците за работа на двете нации американци и британци. Докато над 45% от анкетираните на стария континент биха приели 80 часова работна седмица, за да запазят работното си място, едва 12% от американските им колеги биха се съгласили да посветят повече от времето си на професията. За сметка на това обаче едва 20% от британците биха се съгласили заплатите им да бъдат намалени на фона на 50% от американците.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 03.09.22 г.
fallback