fallback

Денят на деветките

Колкото модерно и съвременно да е обществото ни, силата на загадъчната нумерология продължава да се усеща в поведението на хората на 9/09/09

15:20 | 09.09.09 г.

Дали датата 9/09/09 носи късмет или не предстои да видим. Струпването на деветките обаче предизвика бум от сватби, ресторанти и филмови студиа се постараха да отбележат датата както подобава.
 
Веригата пицарии Dominos в САЩ например предлага ваучер за подарък на всеки, който навършва 9 или 99 години на знаменитата дата 9/09/09. Днес е и последното струпване на еднакви едноцифрени числа поне за век напред (до 01 януари 2101 година).
 
Във Флорида например кантора предлага извършване на бракосъчетания за 99,99 долара на днешната дата.
Във Великобритания 999 е номерът за спешна помощ. Струпването на деветки на днешния ден предизвика бум от сватби в страната, предаде BBC. Очаква се денят да е особено натоварен и за служителите, които отговарят на телефон 999.
 
Нумерологията има отредено почетно място и в културата на източните народи. Осмицата например е символ на богатство, последната олимпиада в Пекин започна на 08 автуст 2008 година в осем часа вечерта. Девятката пък се свързва с дълъг живот и за китайския народ тя символизира продължителност и дълготрайност.
 
В историята на родината на Великата китайската стена девятката символизира китайската империя, а на мантията на императора винаги имало изрисувани 9 дракона. Династията била толкова силно подвластна на числото девет, че се говори, че в палата в Забранения град в Пекин има 9 999 стаи.
 
В Япония девятката символизира страдание и мъчение, по сила веднага след четворката, която носи смисъл на смърт. Някои болници в Япония дори нямат стаи с този номер, дори етаж.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 08.09.22 г.
fallback