fallback

Капитализмът е зло

В новия си филм Майкъл Мур осъжда капитализма и формите му на проявление в днешния свят

14:05 | 07.09.09 г.

Капитализмът е зло, казва в новия си документален филм „Капитамизмът: любовна история“ режисьорът Майкъл Мур. Премиерата на лентата беше на филмовия фестивал във Венеция тази неделя.
 
Залагайки на запазената си марка – хумор, примесен с разкази на трагични лични истории, 55 годишният режисьор критикува капитализма с основната си теза, че той облагодетелства богатите и обрича на бедност безимотните.
 
„Капитализмът е зло, а злото не може да се управлява“, заключава в двучасовата лента Мур, цитиран от Reuters.
 
„Той трябва да се отстрани и да се замени с нещо, което е добро за всички, и това нещо е демокрацията.“
 
Злото според Мур е представено от големите банки и хедж фондовете, които проиграват парите на повечето инвеститори, превръщайки ги в различни деривати, от които малцина разбират и могат да управляват. Същевременно редица компании продължават да уволняват хората си независимо че имат огромни печалби, в стремежа си да съкращават разходи и да обявяват по-високи резултати.
 
Майкъл Мур разкрива виждането си за връзката между банките, политиците и паричната система обяснявайки, че регулаторните рамки са създадени в услуга на брокерите от Уол Стрийт, не толкова в помощ на обикновените хора. Окуражавайки американците да залагат жилищата си срещу заеми, именно бизнесът е виновен за създалата се безработица и последиците, в резултат на които много хора останаха без жилища.
 
Режисьорът е интервюирал и свещеник, който заявява, че капитализмът е анти християнски и не е създаден в полза на бедните.
 
На представянето на филма си във Венеция Мур казва: „Естествено имаме закони срещу хазарта, но позволяваме на специалисти от Уол Стрийт да проиграват парите ни, в резултат на което дойде и кризата."
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 10.09.22 г.
fallback