fallback

Сухо или не – изборът на вино разкрива характера

Какво вино предпочитате показва не само вкусовите ви предпочитания, но и дали сте импулсивна и откровена натура

11:57 | 27.08.09 г.

Предпочитанието ви към совиньон блан или шардоне, бордо или вина от сорта Зинфандел може да се разглежда като нещо повече от чисто вкусов избор. Към какво вино се ще насочите разкрива и какъв е характерът ви.
 
Проучване, направено от учени в Австралия и Англия показва, че любителите на гроздовата напитка, които предпочитат сладките вина, често са импулсивни натури. Почитателите на сухото вино пък са общителни и честни в отношенията си с хората.
 
„Участниците в проучването, които избират сладките вина, са много по-импулсивни от онези, които предпочитат сухите“, казва Антъни Салиба от университета Чарлс Стърт в Австралия.
 
Учените от Англия и Австралия установили, че освен импулсивността и прямотата, други различия в характерите на любителите на виното не изпъкват толкова забележимо.
 
Те тествали винените предпочитания на 45 души от Шефилд, южен Йоркшир, като за целта разделили хората на две групи – тези, които предпочитат сладко вино и други, които пият основно сухо.
 
„Има една теория, според която предпочитанието към сладкото е един от първите вкусове, които е развил човекът. Може би за това съществува връзка между него и такава първична емоция като импулсивността“, казват учените пред Reuters.
 
На всеки от участниците в изследването бил даден и тест за описване на личността, който да разкрие дали човекът действително се определя като импулсивен, състрадателен, прям, добросъвестен, екстроверт и дали лесно сдържа нервите си.
 
Изследователите установили още, че в някои случаи вкусът към сладкото се променя с течение на времето. Изглежда то е най-силно в детството и младините на човек, а в напреднала възраст отслабва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 08.09.22 г.
fallback