fallback

Най-сигурните банки в света

Класация показва кои банки са успели да запазят сигурността си въпреки финансовата криза по света

10:56 | 25.08.09 г.

В световната икономика, поразена от финансовата криза, думите „безопасен“ и „банка“ рядко вървят ръка за ръка. Крахът в банковата сфера по света повдига въпроса - кои са най-безопасните банки?
 
Изданието Global Finance направи списък с 50-те най-сигурни банки за последните 18 години. Класирането е на база кредитния рейтинг, който компании като Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch дават на банките, а също така и на база анализ на общите активи, притежавани от 500-те най- големи банки в света.
 
За по-лесно сравнение, CNBC подредиха най-високо оценените банки във всяка страна и допълниха със статистика за банковата индустрия. Може и да се изненадате от това къде са най- сигурните банки по света.
Германия: KfW Bankengruppe
 
От пет германски банки, които присъстват в класацията като най-сигурни, четири от тях са в топ десет, а една се нарежда на първото място. KfW е собственост на правителството и функционира от 60 години насам – открита е през 1948 г. Останалите четири немски банки, които попадат в класацията, са Landwirtschaftliche Rentenbank, Landeskreditbank Baden-Wuerttemberg-Foerderbank, NRW. Bank и Deutsche Bank AG.
Банковата индустрия в Германия е в размер на 9,656 трлн. евро, а кредитните банки в страната са 1 838 броя.
Франция: Caisse des Depots et Consignations (CDC)
 
Франция е дом на втората по сигурност банка в света. Според класацията на Global Finance страната има общо шест банки, които са достойни да бъдат обявени за сигурни. CDC е обществена финансова институция, с която работят централни, регионални и местни власти във Франция. Други френски банки, които влизат в класацията на сигурни финансови институции, са BNP Paribas, Credit Agricole S.A., Societe Generale (SG), Banque Federative du Credit Mutuel и Credit Industriel et Commercial.
Банковата индустрия в страната е в размер на 6,700 трлн. евро, а кредитните банки са общо 808.
Холандия: Bank Nederlands Gemeenten (BNG)
 
Това е една от двете холандски банки, които са в класацията в топ шест на най-сигурните банки в света. Институцията е 50% собственост на правителството, а останалите 50% са самоуправление.
Банковата индустрия в страната е в размер на 2,200 трлн. евро, а броят на банките е 341.
Швейцария: Zuercher Kantonalbank
 
В класацията на Global Finance швейцарската банкова система е представена от три банки – освен тази, която е номер 5 сред най-сигурните банки в света, в класацията участват още Credit Suisse и UBS AG.
Банковата сфера в страната е в размер на 2,855 трлн. евро, а кредитните институции са 205.
Канада: Royal Bank of Canada
 
Банката е най-голямата финансова институция в Канада и попада на 10-то място в класацията за най-сигурните банки в света. Банковата индустрия в Канада е в размер на 1,902 трлн. канадски долара и 21 търговски банки.
Надолу в класацията се подреждат националната банка на Австрия (11-то място), Banco Santander от Испания (13-то място), ASB Bank Limited от Нова Зеландия (17-то място), HSBC Holdings от Великобритания (18-то място), The Bank of New York Mellon от САЩ (32-ро място), а на последно място е Националната банка на Абу Даби от ОАЕ. Това е втората по големина банка в емирствата. Банката е листната на борсата в Абу Даби и има 70% правителствено участие в управлението си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
fallback