fallback

Освен в приятел, кучето се превръща и в предпочитана компания

Голяма част от собствениците на кучета биха се отказали от най-добрия си приятел, но не и от домашния любимец

12:30 | 20.08.09 г.

Хората могат само да мечтаят да бъдат такъв обект на внимание, каквито са домашните им любимци. Проучване, направено за да покаже какво е влиянието на кучетата върху стопаните им, бе направено този месец от компанията за обществени проучвания и маркетинг Ipsos Public Affairs.
В него почти всички участници са единодушни, че прекарването на повече време с домашния любимец повдига духа им, 92% са на мнение, че кучето им помага да се радват на малките удоволствия от живота, а според 91% това, че имат куче вкъщи, прави живота им по-жизнен и пълноценен. 75% от запитаните се радват изключително много на безусловната любов, с която ги дарява кучето им.
Значителна е ролята, която играят кучетата в живота на собствениците си, имайки предвид, че 48% от хората споделят как не могат да си представят живота без любимото им куче. За сравнение 35% са казали същото за телевизора, а 15% за най-добрия си приятел.
Вероятно причината за тази любов в проценти е чувството за вина, което изпитват собствениците на домашни любимци заради това, че не прекарват достатъчно време с тях. Докато 31% от хората са с кучетата си поне по осем часа на ден, едва 14% признават, че им отделят по-малко от два часа на ден за разходки и игра. 20% от запитаните пък отговарят, че отделят на кучетата си между два и четири часа на ден. Мнозина от запитаните обаче биха искали да са по-отдадени на домашните си животни.
За почти 50% от запитаните да прекарат времето си с кучето е по-ценно от колкото да отидат нагости на съседа си. За 24% от хората кучето е по-важно дори от семейството им и времето, което прекарват с него.
За мнозина едно от любимите занимания с домашния любимец са да тичат или просто да се разхождат с него. 44% обичат да шофират, докато на съседната седалка седи пухкавият им любимец, а 22% не биха тръгнали на почивка без него. За 65% от хората именно кучето им е идеалният компаньон за ваканцията.
Ролята на кучето в живота на стопанина му нараства толкова много, че 6% от собствениците на кучета избягват места за хранене, в които любимците им не са добре дошли.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 28.08.22 г.
fallback