fallback

Космическа колекция бе продадена за 113 хил. паунда

Сбирката съдържа парчета от Луната и Марс, метеорити, астероиди и космически кораби

08:37 | 20.08.09 г.

Най-голямата частна космическа колекция във Великобритания е разпродадена на търг за сумата от 113 хил. лири, пише в. "Скотсман".

Колекцията на Робърт Елиът включва над 170 артикула, сред които метеорити, късчета от Луната и Марс, парчета от астероиди и космически кораби. 48-годишният колекционер е отдал години от живота си и е пропътувал хиляди мили по целия свят, за да попълва сбирката си, но сега е решил, че е време да се раздели с нея.

Сред най-интересните предмети в колекцията на Елиът е 8,7-килограмовият Хамбълтън - най-големият метеорит, намиран във Великобритания. Сред притежанията на колекционера е и най-старият известен метеорит, открит в скала на 110 милиона години. Той е бил продаден за 4000 лири.

Друг метеорит, Баруел, който е паднал на Земята през 1965 г., е сменил собственика си срещу сумата от 8000 лири. От аукционната къща "Лайън енд Търнбул", организирала търга, съобщават, че към колекцията са проявили интерес купувачи от различни места по света.

 

Робърт Елиът споделя, че се чувства "като на Луната" заради добрите резултати от търга. Колекционерът допълва, че няма да се откаже от хобито си, но ще ограничи търсенето си само на територията на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback