fallback

Паспорт за данъци

Ще започнат ли богатите американци да се отказват от гражданството си, за да избягат от двойното облагане с данъци?

16:43 | 18.08.09 г.

Биха ли могли американците, които живеят извън пределите на държавата си, да се откажат от американския си паспорт, за да избягат от двойното данъчно облагане? Вероятно да, показва проучване на Wealth Bulletin. Според запитването мнозина от богатите американци са готови да предадат паспортите си, за да не бъдат принуждавани повече да плащат данъци на страната, в която не живеят.

 

Данъчният закон в САЩ повелява, че онези, които не живеят в страната, но са граждани на Америка, също трябва да плащат данъците си.

 

Американците, които се откажат от гражданство, ще бъдат подложени на „exit tax” или премахване на данъците. Това важи както за онези, които се откажат и емигрират от родината си, така и за онези, които доброволно върнат зелените си карти, но докажат, че са живели в страната през 8 от последните 15 години.

 

Хората, които искат да се откажат от паспортите си, ще трябва да заплатят еднократна такса за дохода си над 600 хил. долара годишно, който получават, в период на 90 дни след подаване на иска за отказване от гражданство.

 

Имайки предвид, че в момента, заради кризата, доходите на американците не са много високи, масово изселване няма да има, още повече че от началото на 2009 година едва 90 души са се отказали от гражданството си, казва Джей Краус, партньор в адвокатската кантора Уидърс. Броят на желаещите може би ще нарасне, особено след излизането наяве на сделката, която американското правителство е сключило с компанията са финансови услуги UBS Швейцария, която включва имена и сметки на 5000 души, които са се възползвали от законите на страната данъчен рай и са избягвали двойното данъчно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
fallback