fallback

Топ 7 на най-добрите ресторанти в Европа

Къде да отидем, ако желаем после да си спомняме за вкусната храна и да научим повече за кухнята и традициите на мястото, което сме посетили

19:38 | 17.08.09 г.

Ресторант Cozinha Velha

Да се насладиш на романтична вечеря в луксозен ресторант е едно от най-приятните изживявания по време на пътешествие, отредено за удоволствия.

Париж: всички звезди са при Максим

Историята на най-престижния парижки ресторант Maxim’s’ (rue Royal, 3) започва през 1893 г., когато сервитьорът Маским Гайлар открива обикновено бистро за небогати граждани. Но скоро заведението се превръща в ресторант за бохеми. Сред посетителите му са забелязани Коко Шанел, Грета Гарбо, Едит Пиаф и много други. А Пиер Карден, световноизвестният майстор на висша мода, дотолкова се влюбва в Maxim’s’, че през 1981 година закупува заведението за астрономическа сума и заедно с азиатски партньори създава едноименна верига ресторанти по целия свят. Днес на клиентите на ресторанта се предлага най-доброто от френската кухня: лучена супа по старинна рецепта, салата от раци с цикория и ябълки, сладки палачинки Креп Сюзет, ванилов сладолед и, разбира се, ексклузивна колекция от местни вина. Между другото към ресторанта има магазин, в който може да се поръча „кошница с продукти” с деликатесите на Maxim’s’.

 

La Cappannina – най-вкусната забележителност на Капри

Потъналият в зеленина и аромати италиански остров Капри е забележителен не само с дизайнерските бутици, но и с легендарни ресторанти, всеки от които има своя история. За най-представително от заведенията се счита La Cappannina (via de Botteghe 12 bis / 14), основано през 1931 г. Оттогава сред уютните стени на ресторанта е вечерял неведнъж Марчело Мастрояни, той е посещаван и от Джорджо Армани, Джулия Робъртс, Дъстин Хофман, Хосе Карерас. В La Cappannina може да се поръча традиционна италианска пица с кашкавал или морски дарове, равиоли с рибен сос, оригинално руло и лека торта Caprese. Във винената изба на ресторанта непременно има изискано Кианти.

Quo Vadis – трапеза по английски

 

В престижния лондонски район Сохо се намира ресторантът Quo Vadis (26-29 Dean Street). На разположение на гостите са не само зали с дизайнерски декор, но и отделни VIP – стаи, където всеки може да се наслади на интимна обстановка. От гастрономическия асортимент на Quo Vadis си струва да се опита сочният ростбиф, рибената крем супа с аспержи и типичният английски пудинг със сирене и карамел.

 

Дубровник: добре дошли в Gil’s

През това лято в Стария град на хърватския Дубровник беше открит нов стилен ресторант Gil’s ( Tifon Labirint d. o. o. Sv. Dominka ), който веднага привлече вниманието на курортистите, обичащи вкусната храна. Интериорът на Gil’s е построен на основата на контрастите – зали за хранене с изрисувани стени се редуват със средновековни стаи-пещери. Менюто на ресторанта се базира на традиционната домашна хърватска кухня – на гостите се предлагат гигантски маслини от остров Хвар, запечени морски дарове от Адриатическо море – миди, раци, скариди, лангусти, апетитни супи в хлебни питки, месо на шиш, салати със зеленчуци и пушен овчи кашкавал, а за десерт – сладки макарони с пресни ягоди.

Lacivert Restaurant: истанбулски приказки

Най-добре е да се опитва финеса на турската кухня в колоритния истанбулски ресторант Lacivert Restaurant (Anadoluhisari, 57/A ), от чиято тераса се открива великолепният вид на Босфора. През 2009 г. Lacivert Restaurant отбелязва своето десетилетие. В чест на юбилея за клиентите са приготвили ново изискано меню: опитайте „средиземноморско асорти” от тигрови скариди, хамсия, миди, не си струва да се пропускат и кебапите с пикантни сосове. Не забравяйте да си поръчате и най-голямата гордост на Lacivert Restaurant – баклавата.

 

Угощение в Атина

Ако искате да усетите атмосферата, вкуса и аромата на истинска гръцка трапеза, отидете в гостоприемния ресторант Hani (Syngrou and Sizimopolouq 24), разположен в цъфтяща градина в центъра на Атина. Това заведение с 20-годишна история предлага на гастрономите 49 блюда от местната кухня, сред които знаменитата мусака, салата афродизиак от миди и медена торта с кисело мляко, към която много подхожда чашка хубаво гръцко кафе.

Cozinha Velha – вечеря на края на Европа

Ресторантите на Лисабон представляват най-общо казано демократични таверни, но за тези, които мечтаят за кралска вечеря, е открит уникален ресторант в старинен дворец. Заведението Cozinha Velha ( Palacio Nacional de Queluz) може да се похвали с приказни зали с антикварни мебели, една от които поетично е назована „Фауст”, а друга „Златна”. Специалитетите на ресторанта се готвят по местни секретни рецепти, така че рибата, запечена в пергамент, кокошката пири-пири и десерта от сладка тиква не може да опитате на друго място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
fallback