fallback

Конякът Duke Ellington срещу семейство Елингтън

Конфликтите за правата на използваните марки стават все по-често срещани в борбата за бързи продажби на скъпи стоки

10:12 | 07.08.09 г.

През 2006 година официално беше обявено излизането на пазара на коняк, с името на Дюк Елингтън – Duke Ellington XO Cognac. Сега, три години по-късно, семейството на легендарния джаз певец се обърна към съда с молба да защити името на Дюк Елингтън и да го махне от бутилките на марковия коняк с довода, че от фирмата разпространител Harbrew Imports всъщност нямат права за използване на името на джаз изпълнителя, нито да слагат неговия лик върху опаковката на коняка.

Представител на фамилията потвърди, че действително са водени преговори за преотстъпване правата върху името на Елингтън, но до съгласие така и не се е стигнало. Искът, отправен от семейство Елингтън, е за цялата печалба, реализирана досега от продажбата на коняка, който се търгува за 150 долара бутилката.

 

Дюк Елингтън е американски композитор, пианист и музикант, който е сочен за една от най-влиятелните фигури в джаза и изиграва голяма роля в американската музика. След смъртта му славата му се разраства още повече, когато посмъртно получава престижната наградата Пулицър.

 

Случаят с коняка Дюк Елингтън е сходен с делото за водката Electric Hendrix, която наподобяваше името на Джими Хендрикс. По-рано тази година съдът в Сиатъл разпореди производителите на водката да платят 3,2 млн. долара обезщетение за посегателство върху името на изпълнителя. В резултат на решение на съда алкохолът беше изтеглен от пазара. В случая с коняка Duke Ellington XO обаче вероятно ще има проблем, защото той и сега трудно се намира по рафтовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 02.09.22 г.
fallback