fallback

Пиратските съкровища не са легенда

Търсачите на морски съкровища извадиха 10 млн. долара от дъното край остров Бронео

11:00 | 31.07.09 г.

Пиратски кораб с невероятни богатства на борда бе открит от двама германски търсачи на съкровища край бреговете на Борнео – третият по големина остров в света, съобщи Dnes.bg. 
 
Корабът „Форбс“ е потънал край Борнео през 1806 година. С останките от него – сред които са и тон и половина сребърни монети, златни накити, оръдия, кристални и порцеланови съдове се сдобиха Мартин Венцел, Клаус Кеплер и екипът им от 50 човека, които се глурнали на експедиция до морското дъно.
 
Само стойността на монетите е 10 милиона долара.
 
"На дъното всичко е покрито с пясък и раковини и не изглежда ценно. Когато го извадиш и хванеш съкровището в ръце обаче, чувството е неописуемо. Ставаш свидетел на миналото", разказва, разказва Венцел пред Bild.
 
"Изследвали сме 35 потънали кораба, два от тях имаха ценен товар. Сега разходите за трите ни изследователски кораба, 50 помощници, лицензи и т.н. се връщат", радва се авантюристът.
 
Само в проучването край Борнео търсачите на съкровища са инвестирали 3 милиона евро за две години. Венцел лети шест пъти годишно до Индонезия, а съдружникът му Кеплер е непрекъснато там.
 
Следващата експедиция вече е организирана.
 
"В корабните архиви открихме данни за потънал кораб близо до Източен Тимор с 2 тона злато на борда, но още нямаме лиценз за проучване, защото е много скъп и политическата ситуация там е доста сложна", разказва Венцел.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
fallback