fallback

Американската армия ще се сдобие с виртуален асистент за 150 млн. долара

Помощникът ще облекчава бюрократичното бреме за американските военни, скоро може да излезе и на пазара за масова употреба

13:36 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

От утре щатската армия ще разполага с виртуален помощник, който ще облекчава бюрократичното бреме за американските военни, съобщава NewScientist.
Когнитивният асистент, който може да усвоява нови знания и има организаторски умения (Cognitive Assistant that Learns and Organizes - CALO), е разработка на американската агенция за перспективни отбранителни разработки (Defence Advanced Research Project Agency - DARPA), възлизаща на 150 млн. долара.
Финалните дейности по проекта приключват утре, а от стартирането му през 2003 г. до сега по него са работили над 60 университета и изследователски организации.
Помощникът може да сортира, да подрежда по приоритети и да обобщава информацията, получена на електронната поща, както и да прави програма за срещи и да приготвя кратки бележки преди тях.
Най-важният приоритет, заложен в разработката на CALO, е виртуалният помощник да може да се учи в непозната обстановка. Когнитивният асистент освен това е направен така, че да може да се учи въз основа на получения опит и анализирайки информацията, с която разполага. Това означава, че ако даден човек системно отбелязва мейли от друг човек (например шефа си) като такива с висок приоритет, то CALO може да използва тази информация при направата на тяхната програма за срещи.
Въпреки че е предназначен за армията, помощникът с изкуствен интелект вероятно ще се въведе и в потребителския сектор по-късно тази година, пише още NewScientist.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 28.08.22 г.
fallback