fallback

Едва половината от пушачите изпитват удоволствие от цигарите

Пушачите са по-склонни да приемат забраната за пушене на обществени места в заведенията за хранене, вместо в клубове и барове

16:06 | 30.07.09 г.

В проучване, проведено от организация, която следи развитието на рака във Великобритания, 50% от хората споделят, че им харесва да пушат, докато 47% от изследваните пушат, за да се предпазват от стреса. Други от цитираните причини за пушенето са желанието за загуба на теглото, фактът, че цигарите влияят благоприятно на социалния живот и че облекчават болката.

 

Резултатите от проучването бяха обявени в същия ден, когато Националният статистически офис във Великобритания (ONS) обяви, че хората са по-склонни да приемат забраната за пушене наложена в ресторанти, отколкото в бирарии и клубове, съобщава Independent.

 

Статистическата организация потвърди, че близо една трета от запитаните пушачи споделят, че биха искали да се откажат от навика си, но вместо да се обосноват със здравословни причини, са посочили, че вредният навик се е превърнал в скъпо удоволствие, което все по-трудно могат да си позволят.

 

Проучването установило също така, че мнозина посочват пътните инциденти като основна причина за високата смъртност във Великобритания на хора ненавършили 65 години, вместо пристрастеността им към цигарите. Действителността обаче е друга – ако на пътищата всяка година в Обединеното кралство загиват по-малко от 3 000 души, то от болести, свързани с пушенето, загиват 33 000 души годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
fallback