fallback

По-пестеливите си избират разточителни половинки

Усърдните спестовници обикновено си избират половинки, които харчат с лекота, показва проучване

14:33 | 29.07.09 г.

Специалисти от Северозападния университет в САЩ твърдят, че мъжете не трябва да упрекват разточителните си съпруги, защото именно те са ги избрали такива, предаде Reuters.
 
Авторите на изследване, озаглавено "Фатално /Фискално/ привличане", са установили, че противоположностите се привличат, когато става въпрос за емоционални реакции по отношението на харченето на пари.
 
Изследователите са открили следната тенденция - хората, които харчат по-малко от определена "идеална" сума, обикновено сключват брак с партньори, които прахосват повече пари над тази сума.
 
Проучването установило границата, до която големите спестовници могат да се отпуснат и да направят харчове, а над определена сума изпитват дискомфорт и предпочитат да се въздържат от направата на разхода и да спестят. Това вероятно е и причината защо противоположностите се привличат до такава степен. Онези, за които харченето се обвързва с усещане за паника и непирятно чувство, не харесват тази черта на характера си и интуитивно се стремят към хора, които са по-либерални във финансовите си решения.
 
„Търсехме причина защо някои хора са по-стиснати, а други по-разкрепостени в харчовете си, но все още не сме я открили. Вероятно е генетично заложено”, казва Джордж Лоуенщайн, професор по икономика и психология в университета Карнеги Мелън в САЩ.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 07.09.22 г.
fallback