fallback

Айс кафето крие рискове

Обичате айс кафе и го пиете често? В такъв случай по-добре избягвайте вечерята или често посещавайте фитнес залата

11:14 | 27.07.09 г.

Световната организация за изследване на рака (WCRF) алармира, че айс кафето съдържа толкова калории, колкото една вечеря. Проучване, направено във веригите за кафе, които продават айс напитката, включително Starbucks, Caffe Nero и Costa Coffee, които имат открити заведения и у нас, е намерило връзката между броя на калориите и опасността от различни заболявания.

 

Най-голяма опасност се крие в една от напитките на Starbucks – 680 грама тъмно ягодово мока фрапучино (запазената марка на Starbucks за студена кафе напитка), в която се съдържат 561 калории. Други айс кафета съдържат повече от 450 калории, като в повечето от тях енергийността им превишава с 200 единици нормата.

Здравните експерти съветват, че за жените приемът е средно по 2000 калории дневно, докато за мъжете той е 2500 калории, ако искат да запазят здравословното си тегло. Онези, които се подлагат на диети, трябва да приемат по-ограничен брой от по 1000 до 1500 калории на ден.

 

„Фактът, че на пазара се предлага чаша кафе, която съдържа повече от една четвърт от разрешените за една жена калории на ден, е обезпокоителен”, казва д-р Рейчъл Томпсън, ръководител на научните проекти на базирания в Рондон офис на WCRF, цитирана от Reuters. „Тази енергийност трябва да се съдържа в едно ядене, не в чаша кафе”.

Организацията е пресметнала, че 19 хил. души във Великобритания, за които има опасност да се разболеят от рак, могат да предотвратят болестта, ако намалят теглото си. Д-р Томпсън обяснява, че да се консумира айс кафе за разнообразие в редки случаи е безопасно, но е най-добре да се търси неподсладено, с обезмаслено или полуобезмаслено мляко, без сметана или захаросани плодове в комбинация с кафето.

 

„Ако пием редовно подсладената напитка, увеличаваме риска от напълняване, а от там и опасността не само да развием форми на рак, но и болести на сърцето и диабет”, казва още тя.

 

През 2007 година Starbucks намали количеството използвано мляко в кафетата до 2% от напитката, а през тази година ще промени и състава на фрапучиното, за да направи продуктите си по-здравословни и полезни.

 

На уеб сайта си Costa Coffee дава подборни детайли за напитките и храните, които предлага, като посочва, че напитките могат да се напавят по желание на клиента с обезмаслено, пълномаслено или соево мляко.

 

Caffe Nero също обявява пълна информация за асортимента си на страницата си в интернет за онези, които се интересуват какво поглъщат, когато седнат на чаша кафе в заведенията от веригата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
fallback