fallback

Всеки трети мъж под 40-годишна възраст живее с майка си

Те се смятат за силния, смелия и независимия пол. Но всъщност мъжете са по-склонни да живеят на сигурно до майките си

13:10 | 24.07.09 г.

Един на всеки трима мъже между 20- и 40-годишна възраст живее с родителите си, сочи проучване, поръчано от производителя на храни Giovanni Rana Fresh Pasta и направено сред 3000 мъже и жени. За сравнение, при жените броят е една на всеки пет дами в същата възрастова група, която все още не е напуснала семейното гнездо.

 

Оказало се също, че един на всеки четирима мъже, които са напуснали родителите си, е запазил напълно обзаведената си стая просто за всеки случай. При жените една на всеки пет се подсигурява така.

 

„Мъжете традиционно са смятани за по-независими от жените. Но тези резултати показват, че нещата съвсем не стоят така, макар повечето представители на силния пол да го отричат”, коментират проучването психолози.

 

Основната причина повечето хора да живеят с родители си са разходите, свързани с домакинството, които не успяват да покрият сами. Изненадата идва от факта, че 57% от жените и 16% от мъжете признават, че им харесва да бъдат „гледани от мама”. 11% от мъжете признават, че ще изпитват носталгия по дома и липсата на родителите им ще е много осезателна, затова не напускат дома си. 56% от запитаните са късметлиите, за които все още се готви специално, а майките на повече от половината „големи деца” продължават да се грижат за мръсните им дрехи. На 18% от хората родителите все още дори приготвят обяд за работа.

 

Кредитната криза се намесва и в това проучване, явявайки се основна предпоставка за 21% от запитаните да се завърнат в родния си дом. Четирима от всеки десет човека споделя, че са се прибрали за малко заради финансови затруднения, но възнамеряват да се изнесе отново, когато се почувстват по-стабилни.

 

Говорител на компанията, поръчала проучването коментира, че в някои европейски страни като Италия е нормално порасналите вече деца да живеят с родителите си, докато не се оженят или омъжат. Настоящият икономически климат обаче създава предпоставки и за британците, които се славят като самостоятелни хора, да преосмислят бързото си излизане от семейния дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
fallback