fallback

Диамантите поевтиняват

Отстъпката в цената на диамантите спрямо миналата година може да достигне 25%

11:18 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на диамантите на световния пазар може значително да се понижат заради търговската политика на руската корпорация „Алроса“, пише вестник „Ведомости“. Компанията планира да продава диаманти със значителни отстъпки в цените, за да увеличи обема на техните продажби.

Очаква се такова решение скоро да вземе новият ръководител на компанията Феодор Андреев. Предишният й ръководител се придържаше към максимално консервативна търговска стратегия. „Алроса“ продаваше добитите диаманти само на Държавната съкровищница на Русия (Гохран), в резултат на което продажбите през първото тримесечие на годината се сринаха с 93%.

Сега смолянският завод „Кристал“, специализирал се в обработката на диаманти, се готви да започне покупки от „Алроса“, като отстъпката в цената им спрямо миналата година може да достигне 25%. Ювелирите са готови за закупят от „Алроса“ суровина на стойност 100 млн. долара, при условие, че цените ще „съответстват на пазарните реалности“.

Експертите коментират, че действията на „Алроса“ могат да „повлекат“ след себе си падане на световните цени на диамантите, тъй като сега в света има натрупани необработени диаманти на стойност около 20 млрд. долара. Другите най-големи в света компании за добив на диаманти, в т.ч. De Beers и BHP Billiton изкуствено задържат падането на цените, намалявайки продажбите си. Търсенето на диаманти в света като цяло падна заради финансовата криза, принуждаваща потребителите на съкратят покупките на луксозни предмети.

Любопитно е, че в същото време търсенето на злато, напротив, се увеличи, което показват и цените на световния пазар. Цената на трой унция злато понижи цената си само с 10% спрямо пика си преди кризата, въпреки че производителите продължиха да увеличават предлагането на скъпоценния метал на световния пазар.

„Алроса“ е една от най-големите в света компании за добив на диаманти, контролираща около 25% от световния пазар на необработени диаманти. На компанията се дължи почти целия добив на скъпоценния камък в Русия, като за миналата година той е бил на стойност 2,33 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 06.09.22 г.
fallback