fallback

Големите разходи на френския президент

Саркози инициира първа ревизия на финансите на френски държавен глава от 18-ти век насам

15:59 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френският президент Никола Саркози трябва да намали разходите за храна и пътувания, обявиха снощи финансови ревизори след проверка на президентското счетоводство, съобщи Reuters. Според доклада от ревизията държавата неправомерно е платила за някои лични разходи на президента.
 
Това е първата ревизия на счетоводството на френски държавен глава от Луи Шестнайсети през 18-и век, съобщава информационната агенция. Самият Саркози предизвикал одита с обещанията си за повече прозрачност в работата на президентската институция.
 
Малко преди ревизията Саркози поискал да му бъдат възстановени 14 хиляди евро за лични разходи, които според одиторите са били изплатени от хазната неправомерно. Докладът обаче не съдържа никакви подробности и не споменава за злоупотреби.
 
За 2008 г. бюджетът на Елисейския дворец е бил 112 милиона евро, което е с 22 на сто повече в сравнение с миналата година, но е под 0,05 на сто от държавния бюджет на Франция.
 
Според доклада от ревизията президентът би трябвало да намали разходите за пътувания, за закупуване на храни и за поддържане на градините в рядко посещавани резиденции извън столицата. Елисейският дворец използвал едни и същи доставчици на месо от 1969 г. и досега не са били правени опити да се търсят конкурентни предложения.
 
Самият Саркози използвал редовни авиолинии за личните си пътувания. Но придружаващият го навсякъде екип плащал с бюджетни средства пътните си разходи.
 
Освен това президентският самолет пътувал празен навсякъде, където пътувал и Саркози по лични дела, за да може президентът да се върне в Париж при необходимост.
 
Ревизията препоръчва президентът да пътува винаги с президентския самолет, като възстановява на държавата направените разходи за лични пътувания.Това би намалило разходите на придружаващия го екип от охранители, служители на неговия кабинет и медицински персонал.
 
Най-сериозният проблем, повдигнат от ревизорите, е сключването без задължителната тръжна процедура на договор на стойност 1,5 милиона евро с агенция за проучване на общественото мнение.
 
Освен това президентството похарчило близо 400 хиляди евро за "политически барометър", който можел да бъде намерен безплатно в медиите. Версията на проучването, предадена на президентството, не съдържала повече информация в сравнение с изнесеното в медиите.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 01.09.22 г.
fallback