fallback

Истинска банкнота или оптична измама?

Китайски учени откриха начина да превръщат едни предмети в други, засега всичко е на теория

12:09 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китайски физици са разработили теоретичните основи на технология, която ще позволи „превръщането“ на едни обекти в други, съобщи сп. New Scientist. Например дребна монета в голяма по стойност банкнота, въпреки че за момента „фокусите“ се правят с по-лесни за изработване обекти.

На практика превръщането не е реално, а се дължи на оптична измама.

Резюмираното научно обяснение:

Възникването на оптична илюзия се дължи на използването на метаматериали, чиито свойства зависят от структурата, а не от химическия състав. Те по специален начин изкривяват лъчите на светлината. Например метаматериали с отрицателен коефициент на пречупване могат да направят невидими намиращи се зад тях или до тях предмети.

Авторите на новата разработка са решили да използват свойствата на метаматериалите не просто за получаване на илюзията, че предметът го няма, а за изобразяването на друг предмет. За да може например наблюдателят да види лъжица, е нужно пътищата на възприеманата от него светлина да са изкривени така, както и на светлината, отразена от лъжичката.

Теоретично е възможно да бъде създаден метаматериал, способен да изкривява лъчите именно по този начин.

За да се „превърне“ чашката в лъжичка, е необходимо първо да бъдат „изтрити“ лъчите, отразени от чашката и да бъдат „заменени“ с лъчи, създаващи изображението на лъжичка.

Различните участъци на хипотетичния метаматериал могат да направят тези „фокуси“ със светлината. Като пример за използването на подобен материал авторите посочват създаването на „дупки“ в плътни стени (подобен метод често се среща в анимацията).

Работата на учените е с чисто теоретичен характер. На практика физиците успяха с метаматериали да направят предметите невидими. Например през май тази година две групи учени едновременно обявиха, че са създали невидимо килимче. Подробна статия на авторите, в която е описано как може да бъде променен видимият облик на предметите, е публикувана в сп. Physical Review Letters. Не става ясно дали е възможно новите разработки да започнат скоро да бъдат използвани във всекидневието, нито са публикувани изследвания как биха могли недобросъвестни лица да се възползват от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 08.09.22 г.
fallback