fallback

Най-странните валути в света

Дървени, метални, от сол или с плосък екран върху тях – няколко интересни примера за находчивостта при боравенето с платежни средства

12:18 | 08.07.09 г.

Дървените банкноти. Снимка: CreditCards.com

Отегчени сте от монетите и книжни пари, с които боравят икономистите? Някои от най-странните валути в света може и да ви изненадат с причудливите си форми и материали, от които са били направени.

Дейвид Доти, директор на банка от Пенсилвания, който колекционира пари от цял свят от години насам, има богата сбирка от най-странните пари, някога използвани в различни части на света. Той разказва пред CreditCards.com за уникални платежни средства, които са интересни както заради формата и материалите, от които са направени, така и заради историята, която крият в себе си.

 

Германски дървени банкноти

 

Дървените пари определено са неудобни за носене в портфейл, но те са били сред първите използвани по времето, когато германците са опитвали да възстановят икономиката си след Първата световна война. Когато войната свършила, германската икономика била пред разпад, местните общини започнали да печатат „пари за спешни случаи” от всякакви материали – от дърво и алуминиево фолио до копринени материи и карти за игра като местна форма за разплащане, докато централната банка се възстанови. „Това, което те са осъзнали, е фактът, че колекционерите биха купили старите пари, които вече са излезли от обращение, за своите сбирки”, казва Доти.

Американският долар и смъртното наказание

 

Американският долар все още се приема за една от най-стабилните валути в света, но това не винаги е било така. Преди да придобие такъв статут, валутата е трябвало да се справи с безбройните опити за фалшификация. „Със създаването на първите колонии фалшификацията на парите била много лесна – имало достатъчно средства за това, парите не били защитени и нямало мерки срещу фалшификацията”, обяснява Доти. Тогава хората измислили начин да предотвратяват измамите – заплаха от смъртно наказание. На всяка отпечатана банкнота било изписано – „Фалшификацията се наказва със смърт”. Всички 13 колонии отпечатали този надпис на парите си, който впоследствие бил заменен с „Вярваме в Бог”. Преди това обаче надписът е бил еквивалент на „Вярваме в смъртното наказание”.

 

Виетнамски купонни пари

 

Обикновено възприемаме парите като напълно конвертируемо средство, което може да се разменя срещу стоки и услуги. В някои страни обаче с дадени пари може да се купуват само определени неща като земя или жена например. Виетнамските пари са такъв пример – те функционират като купонна книга, от която се откъсват парченца и се пазаруват различни стоки.

 

Ядливи валути

 

Солта е една от най-старите форми на разплата. Всъщност думата „заплата” идва от латинското наименование на парите, изплащани на римските войници, с които те са си купували сол. Солта е била и основно разплащателно средство в пустинята Сахара по време на Средновековието. Обикновено хората са опитвали стоката, за да се предпазят от измама, или са натрошавали парче сол, за да върнат ресто. Запазени форми на солта като платежно средство в колекционерските сбирки достигат 1500 години. Друга форма на разплащане била древна подправка, която се използвала за търговия на Соломоновите острови, какаото – широко използвано в Мексико и централна Америка, а също сиренето Пармиджано, което било толкова ценно, че се използвало едновременно като валута и като допълнителна банкова гаранция в банките в Италия. В Бирма пък вместо пари разменяли отровни семена, които отглеждали специално за тази цел. Което идва да покаже, че парите наистина са растели по дърветата, или поне по храстите.

 

Най-голямата банкнота в света

 

Притеснявате се от инфлация? Спомнете си тогава ситуацията в Унгария през 1946 година, която предизвика най-голямата деноминация в света. В момента на смяната на старата валутна единица – пенго с новия форинт, на финансовия пазар най-голямата банкнота е 100 милиона милиарда пенго.

 

Банкнота без лице в Конго

 

Заир, известен днес като Демократична република Конго, няма пари за горене. Когато тоталитарният режим на Джоузеф Мобуту бе свален през 1997 година, новото правителство се изправи пред парична криза, докато не излезе нова визия и не бе отпечатана новата валута на страната – книжната банкнота е без лик и с дупка на мястото, където трябва да бъде лицето на държавния глава на страната.

 

Катерича кожа в Русия

 

В средновековна Русия катеричите кожи били често срещано средство за размяна. Ако цяла катерица не е в наличност, за размяна, но с по-малка стойност, може да послужи също и лапичка или уши. Размяната на кожи за стоки обаче имала и странични ефекти. По време на заразата с чума из Европа именно Русия пострадала най-много – напълно възможно е с размяната на кожи хората да са си предавали и болести.

 

Долар със светена вода

 

Тихоокеанската република Палау пуска в обращение през 2007 година долар с лика на Дева Мария и тънко мускалче със светена вода от пещерата в град Лурдес, Франция. През следващата година страната издава втора срия от същата монета, с която отбелязва 150-годишнината от появата на Дева Мария в пещерата.

Островите Кук пък отбелязват създаването на телевизията със създаването на най-малкия плосък екран в света върху монета, в която внедряват видеоклип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 10.09.22 г.
fallback