fallback

Г-8 без стриди и хайвер на масата

Взимането на важни антикризисни решения от световните лидери ще бъде подпомогнато от по-лекото менюто. За което ще се грижат общо 100 готвачи

09:26 | 08.07.09 г.

Пътуването до Италия не е пълноценно без типичните италиански блюда. В съзвучие с аскетичните времена, които преживяваме обаче, на лидерите на най-развитите страни в света от Г-8, които се събират от днес до петък в Акуила, стриди и хайвер няма да бъдат поднесени, съобщи DPA.

Вместо това гостите на италианския държавен глава Джорджо Наполитано - президентът на САЩ Барак Обама, на Франция Никола Саркози и колегите им - ще хапнат селско ароматно ризото със свинско и телешко, пармиджано „Грана падано“, подправено с канела.

 

След първото ястие ще бъдат сервирани местно овнешко, ярешко, заек и говежди стек „Кианина“ от Тоскана за ценители, каза Габриеле Ферон - един от 100-те готвачи, които ще нагостят 1200-та делегати на срещата на Г-8. Лидерите ще трябва да вземат много деликатни решения, така че смятаме да им предложим леко меню, каза Ферон.

Сигурността е изрично условие. Телохранителите на Обама искат подробна информация за произхода на съставките и начина, по който са съхранявани.

 

На въпроса какво го е затруднило най-много обаче Ферон отговори: вегетарианците. За тях са подготвени ризото с радикио (наричано още „италианска цикория“ ) и сирена от цяла Италия.

 

Листата с вината е разнообразна - от по-малко известните местни вина от Абруцо до реномираните от Пиемонт, Сицилия и Венето.

 

И тъй като това е Италия, нито едно меню не може без традиционния завършек от щедра порция тирамису, допълва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
fallback