fallback

Качиха най-старата Библия в интернет

Ръкопис на 1600 години вече е онлайн

13:01 | 06.07.09 г.

Над 800 страници от най-старата християнска библия "Синайски кодекс", които в продължение на век бяха пръснати из света, са събрани и публикувани в интернет, съобщиха в. "Дейли телеграф" и Би Би Си.

 

Библията е написана на гръцки език върху пергаментови листа през IV век. Оригиналните 1460 страници, всяка с размер 40 см на 35 см, са изработени от четирима писари по времето на Константин Велики. Миналата година Британската библиотека качи в интернет Псалми (Book od Psalms) и Евангелие от Марко, а сега за пръв път прави достъпни за публиката останалите страници.

 

Заедно с "Ватикански кодекс" "Синайски кодекс" се смята за най-древната известна библия в света. В продължение на 1500 години тя е съхранявана в манастира "Св. Екатерина", където е открита през 1844 г. и поделена между Египет, Русия, Германия и Великобритания.

 

Събирането на християнската реликва е кулминацията на 4-годишно сътрудничество между Британската библиотека, библиотеката на Лайпцигския университет в Германия, манастира "Св. Екатерина" на п-ов Синай, Египет, и Руската национална библиотека в Санкт Петербург, които притежават различни части от ръкописа. Учените смятат, че с обединяването на цифровизираните страници и качването им онлайн ще улеснят експертите от цял свят да изследват в дълбочина гръцкия текст.

Д-р Скот Макендрик, ръководител на Отдела за западни ръкописи в Британската библиотека, каза, че "Синайски кодекс" е едно от най-великите писмени съкровища в света. "Ръкописът е прозорец към развитието на ранното християнство и доказателство от първа ръка как текстът на Библията се е предавал от поколение на поколение", заяви ученият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 12.09.22 г.
fallback