fallback

Гените предопределят колко сме самоуверени

Вярата на човек в собствените му сили е заложена генетично и е по-скоро черта на характера, отколкото да се възпитава

16:20 | 02.07.09 г.

Самоувереността е генетично заложена, а не е душевна настройка, откри екипът на проф. Робърт Плоумин от Института по психиатрия към университета "Кингс колидж" в Лондон, съобщи в. "Дейли телеграф".

 

Досега учените смятаха, че непоклатимата самоувереност на някои хора и способността им да работят ефективно под напрежение са плод както на природата, така и на възпитанието и други фактори на околната среда.

Психиатрите казват сега, че вярата в собствените сили е заложена в гените. Проф. Плоумин и колежката му Корина Гревън установили, че по-самоуверените деца често имат по-високи оценки в училище, дори да не са много по-интелигентни от останалите.

 

Психиатрите накарали над 3700 двойки еднояйчни и двуяйчни близнаци на възраст от 7 до 10 години да оценят собствените си способности по няколко основни учебни предмета. Резултатите от изследването показали от една страна, че самоувереността прогнозира постиженията в училище, а от друга, че самооценките на децата имат ясна генетична основа.

 

Оказало се, че самоувереността във висока степен е свързана с наследствеността, поне толкова, колкото е свързан с гените коефициентът на интелигентността.

 

"Не казваме, че гените са единственият фактор или че възпитанието и средата не могат да променят нещата, но в самоувереността има нещо генетично, което я прави личностна черта", пише проф. Плоумин в сп. "Сайколоджикъл сайънс".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 05.09.22 г.
fallback