fallback

Китара на Джон Ленън продадена за 205 хил. паунда

Експерти очакват голямо търсене и за вещи на Майкъл Джексън

12:34 | 02.07.09 г.

Една от китарите на Джон Ленън беше продадена вчера на аукцион на Christie's за 205 250 паунда, двойно повече от цената, на която беше обявена първоначално.

Легендарният изпълнител се сдобил с китарата Hofner Senator през 1958 от магазин в Ливърпул.

В наддаването за музикалния инструмент са участвали както гости на Christie's, присъствали лично на аукциона, така и желаещи да се сдобият с предмета с оферти онлайн или по телефона. Управителят на отдел Популярна култура в аукционната къща Нийл Робъртс казва: „Такава рядкост е да попадне китара на Ленън при нас. Музикалните реликви не се срещат често”.

 

Музикалните колекционери имаха възможността да се сдобият и със снимка с автографи на членовете на легендарната група Jackson 5, част от която беше и Майкъл Джексън,  заедно с братята си. Снимката беше продадена за 1 625 паунда, близо три пъти по-скъпо от очакваното.

 

Робърт Корзинек, експерт по колекциите, изрази очакването си да нарасне търсенето и към вещи, принадлежащи или свързани по някакъв начин с Майкъл Джексън. „Пазарът е залят с фалшификати. Ето защо хората се обръщат към първоизточника и държат на оригинала. Предметите, които се предлагат на аукцион, имат история и така доближават новия си притежател по-близо до неговия идол”, казва още Корзинек.

 

Christie's, които получиха редица запитвания за вещи на Джако, не се наемат да предскажат как ще се отрази смъртта на Краля на попа върху цената на вещите му. „Мисля, че нещата трябва малко да се уталожат, защото сега всичко се променя много бързо. Но като цяло пазарът ще бъде наводнен с вещи на Майкъл Джексън”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 07.09.22 г.
fallback