fallback

Правят музей на тютюна в Благоевград

Вдъхновение за проекта родни историци са получили от подобен музей в Кавала

11:59 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Историци от Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ ще създадат Музей на тютюна в Благоевград, съобщиха от висшето училище.

Тези дни от Кавала, Северна Гърция, се е завърнала групата преподаватели от Катедрата по история и архивистика към Правно-историческия факултет на ЮЗУ, които са се запознали със структурата и с богатия документален фонд на тамошния музей на тютюна.

Екипът работи по колективен изследователски проект „Тютюнът - съдба за бедни и богати. Музей и архив на тютюна“, поясниха от университета в Благоевград. Идеята на историците е да се направи подобен музей на тютюна и в Благоевград, който да проследи историята и развитието на тютюнопроизводството в Югозападна България като един от важните отрасли на икономиката в региона.

Кавала е център на тютюнопроизводството за тази част на Балканите, допълниха от висшето училище в Благоевград. Музеят в града, който е единствен в Източна Европа, проследява историята на тютюнопроизводството в региона от XIX век до наши дни.

Създаден е преди няколко години и в него е представена изключително богата колекция от най-различни артефакти, снимки и материали, проследяващи процесите на отглеждане и производство на различни изделия от тютюн.

Екипът от преподаватели от Правно-историческия факултет на благоевградския университет се е срещнал с директора на музея в Кавала и с неговите сътрудници. Историци от Турция също са проявили интерес и възнамеряват да открият подобен музей в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
fallback