Френски учени са разработили електронен нос, който открива от кой сорт грозде, от кой район и лозе е направено дадено вино и дори откъде е дървото, използвано за бъчвата, в която течността отлежава, съобщи в. "Дейли телеграф".
Ръководителят на екипа Режи Гужон от Университета на Бургундия в Дижон, Франция, обясни, че техниката използва уникалната и сложна смес от хиляди химични съединения, които се съдържат във всяка бутилка вино и дават на питието различен аромат и вкус.
Енолозите обикновено използват аромата и вкуса на някои от тези съединения, за да идентифицират типовете и реколтите на вината по време на дегустация. Френските експерти са отишли крачка напред и могат да посочат къде е било направено виното и дори в каква бъчва е ферментирало.
Електронният нос, който използват, е известен като "масспектрометър". С него се анализират химичните съединения в изпарени образци вино и се изготвят подробни химични подписи, които могат да се съпоставят с база данни с характеристиките на виното, за да се открие източникът на виното и да се проследи историята му.
Екипът на Гужон анализирал 48 проби от различни френски вина и сравнил подписите с химичните съединения, открити в дървения материал от 9 гори във Франция, от който се произвеждат бъчвите за отлежаване на виното. Учените извличат информация и за възрастта на бъчвите. Това може да се окаже много важно при доказване възрастта на данено вино. Ако то е било държано в бъчви, по-млади от посочената реколта на виното, това ще означава, че то е фалшиво, обясняват енолозите.
Учените се надяват, че технологията ще помогне в борбата с търговията с фалшиви вина, която причинява 100 милиона британски лири загуби годишно на международната търговия с отбрани вина.