fallback

Бившият пушач Обама все още хвърля таен поглед към цигарите

Американският президент направи живота на пушачите по-труден, но самият той често се изкушава от вредния навик

09:14 | 25.06.09 г.

Obama - zone

Барак Обама, който публично се обяви против тютюнопушенето, все още сам не се е отървал от вредния навик. Тази седмица американският президент подписа приемането на закон, с който се поставят нови условия и правила за цигарената промишленост.

„Като бивш пушач аз твърдо стоя против тютюнопушенето. Дали понякога се поддавам на стария навик? Да. Дали пуша всеки ден, постоянно? Не”, казва Обама пред репортери, съобщават американските медии. „Когато пуша, се старая да не го правя пред децата си, нито пред семейството си. Бих казал, че съм отказал цигарите на 95%, но понякога не се сдържам и просто посягам към тях.”

 

Новият закон дава правото на щатските власти, които се занимават с храните и лекарствата, стриктно да ограничават производството и рекламирането на тютюневите изделия.

 

На церемонията по подписването на закона в Белия дом Обама заяви, че той е сред 90-те процента от хората, които са придобили вредния навик преди 18-тия си рожден ден.

 

„Веднъж тръгнал по този път, винаги се бориш със зависимостта. Това прави закона, който подписваме, толкова важен. Основната причина, поради която правим всичко това, е, че не искаме децата ни да поемат по същия път”, допълва още Обама.

 

Близо 20% от американците пушат, а около 440 хил. човека годишно се разболяват и умират от рак, сърдечни болести, астма и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 16.08.22 г.
fallback