fallback

Кензо продаде антикварната си колекция за 1,9 млн. евро

Японският моделиер реши да се раздели с колекцията си, след като се премести от просторната си къща в по-малко жилище в Париж

14:25 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японският моделиер Кензо Такада, основател на известната марка Kenzo, получи от продажбата на част от антикварната си колекция 1,9 млн. евро, съобщи AFP. Продажбата е станала по време на двудневен аукцион в Париж.

На търга са предложени малко над 1000 произведения на изкуството, главно от Азия, като близо една четвърт от тях не са били продадени.

За най-висока цена от антикварната колекция на Кензо са продадени на търга златна статуетка от VIII век – за 108 хил. евро, статуя на Буда, изработена в древна Бирма – за 64 хил. евро. За сравнително високата цена от около 10 хил. евро е продадена на аукциона в Париж и индийска кукла, а също и кимоно от колекцията на Кензо – за 19 хил. евро.

Не са се намерили купувачи обаче на древна фигурка на коне от времето на китайската династия Хан и лакирани предмети от XVI-ти век.

Кензо Такада, сега 70-годишен, още преди 10 години напусна модния бизнес (сега неговата марка принадлежи на концерна LVMH), е решил да се раздели с антикварната си колекция, след като се е преместил от просторната си къща в не много голямо жилище в центъра на Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 06.09.22 г.
fallback