fallback

Свежи ходове на арт пазара по време на криза

Аукционни къщи в Лондон си обявиха дуел с картини на Пикасо

16:34 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четири големи аукциона на картини, планирани за тази и следващата седмица в Лондон, ще покажат как се справя процъфтяващият арт пазар по време на рецесия, съобщава Ройтерс.

Първите два от аукционите се състояха във вторник и сряда. На тях бе устроен „дуел“ между картини на Пикасо, носещи едно и също заглавие - "Homme a l'epee", и изобразяващи мъж с шпага. Картината, нарисувана от Пикасо на 25 юли 1969 г., беше продадена в сряда за 7 млн. паунда (11,5 млн. долара) на аукциона на къщата Sotheby's.

Нарисуваната ден по-късно картина намери своя нов собственик на аукциона за импресионисти и модернисти, организиран от Christie's във вторник, за 5,753 млн. паунда (9,44 млн. долара). Така победител в „дуела на мускетарите“ излезе Sotheby's.

Предварителната оценка на първата картина беше между 6 и 8 млн. паунда (9,8 - 13 млн. долара), а на втората - 5 - 7 млн. паунда (8,2 - 11,5 млн. долара).

На аукциона на Christie's са били продадени картини за общо 37,2 млн. паунда (61,2 млн. долара), съобщават от аукционната къща. Картината, продадена за най-голяма сума във вторник, е „В парка Монсо“ на Клод Моне, а цената й е 6,313 млн. паунда (10,36 млн. долара). Christie's е продала 30 от общо 44 изложени на търг картини, а купувачи са били основно колекционери от Великобритания.

Продадените картини на аукциона, организиран от Sotheby's, възлизат на 33,5 млн. паунда (55,1 млн. долара). Сумата оправдава очакванията на аукционната къща.

Основният проблем за аукционни къщи като Sotheby's и Christie's е резкият спад в броя на продавачите, които са склонни да предложат на аукцион висококачествени творби по време на икономическата криза, коментира агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 02.09.22 г.
fallback