Около два месеца след масовото изтегляне на продукти с марка Kinder поради риск от салмонела, на производителя на захарни изделия Ferrero е разрешено да възобнови производството в завода си в Арлон, Белгия, при определени условия. След като собственикът е извършил почистване, белгийският орган за безопасност на храните AFSCA е взел решение да предостави на Ferrero "условно разрешение за производствения си обект в Арлон", се казва в публикувано в петък изявление. Фабриката е затворена от 8 април, припомня DPA.
Малко преди Великден Ferrero изтегли от пазара в Европа някои "детски" продукти заради съмнения за салмонела, включително яйцата Surprise Eggs, Choco-Bons и Mini Eggs. Засегнати са шоколадови продукти от фабриката в Арлон, Белгия, които се разпространяват във Франция, Белгия, Обединеното кралство, Германия, Швеция и Нидерландия. Според компанията е бил замърсен филтър в казан за млечно масло.
Властите в няколко европейски страни свързват многобройни случаи на салмонелоза с шоколадовите изделия. Салмонелата може да причини симптоми като диария, треска и стомашни спазми и е една от най-често срещаните инфекции, предавани чрез храни. Потенциално податливи на по-тежки форми на заболяването са особено бебетата, малките деца, възрастните хора и тези с отслабена имунна система.
Правното разследване на скандала с храните е в ход от няколко дни. Освен фабриката в Арлон миналата седмица следователите претърсиха помещения в Брюксел и централата на Ferrero в Люксембург. Целта е да се изясни отговорността за справянето със замърсяването, наблюдението на хранителната верига и предаването или непредаването на информация на здравните органи. Френските съдебни власти обявиха, че са започнали предварителни разследвания за измама.