fallback

Много американци похарчиха за празниците повече, отколкото могат да си позволят

36% от американците дължат средно над 1200 долара за празничните си покупки, сочи проучване

20:39 | 29.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тази година американците се втурнаха да пазаруват за празниците, дори и да не могат да си го позволят. Според проучване на LendingTree 36% от купувачите в САЩ са задлъжнели със средно 1249 долара, пише CNBC.

Данните показват, че над 40% от американците са се възползвали от схемата "купи сега, плати по-късно", която набира популярност покрай онлайн пазаруването. При този вариант обикновено не се начисляват лихви заради отложеното плащане, но понякога може да се окаже, че потребителите дължат допълнителни такси или санкции, ако се изпусне срокът на плащането.

Този тип пазаруване кара хората да харчат повече, отколкото могат да си позволят, предупреждават анализаторите.

Така за част от потребителите плащането на коледните подаръци може да се окаже предизвикателство. 82% от американците, които са натрупали задължения около покупките си, няма да успеят да ги платят в рамките на месец, въпреки огромните лихви.

За покупките си американците ползват кредитните си карти, което е най-скъпият начин за кредитиране - средно лихвите надхвърлят 16 на сто, а при наличие на лоши кредити и повече. Според проучването на LendingTree около 1/4 от американците имат годишен лихвен процент между 20% и 29% по своите кредитни карти. За около 9% този процент надхвърля 30 на сто.

Според отделно проучване на TransUnion задълженията по кредитните карти на американците надхвърлят 70 млрд. долара в края на Коледните празници. Очакванията са, че тенденцията за ръст ще се увеличи, защото потреблението в САЩ се повишава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
fallback