В Русия хайверът е част от успешното тържество за много домакинства. „Парите за хайвера никога не са хвърлени на вятъра“, казва Александър Ефремов, ръководител на руската риболовна компания „Доброфлот“. Той има предвид по-специално червения хайвер от сьомга, който е особено актуален за празниците около Нова година.
Но тази година потребителите са изправени пред проблем: цените на деликатеса, наричан на руски език „икра“, достигнаха рекордно високи стойности. Преди Нова година клиентите трябва да платят с около 30% повече, отколкото по същото време на миналата година. За първи път цените се покачват до над 5000 рубли (60 евро) за килограм.
Черният хайвер, който отдавна се произвежда в Германия и на други места в чужбина, струва около десет пъти повече. Той произхожда от есетра и е много по-рядко срещан, особено след като може да се продава само от развъдници, тъй като рибата е защитена.
Износът расте силно
По данни на руската статистическа служба „Росстат“ цената на червения хайвер се е увеличила повече от седем пъти през последните двадесет години. През 2000 г. един килограм е струвал 675,2 рубли. Тази година цените се покачват, въпреки че уловът на сьомга е значително по-висок, отколкото през сравнително оскъдната 2020 г. През миналата година добивът на хайвер е бил едва около 11 хил. тона, което е половината от тазгодишното количество. Производството на черен хайвер през 2020 г. е малко над 50 тона.
„Не може да се говори за дефицит през тази година", казва Ефремов пред германската информационна агенция dpa. Държавната агенция по рибарство „Росриболовство“ очаква производството на повече от 20 000 тона хайвер от сьомга за тази година. Това би покрило годишното потребление на около 12 хил. до 16 хил. тона в най-голямата по площ държава на Земята.
Според доклада обаче продажбите в чужбина са се увеличили значително - Китай е голям купувач, а някои бивши съветски републики, но също така Германия, Австралия и Канада, също купуват от Русия. Ръководителят на службата по рибарство Иля Шестаков смята, че цените трябва отново да паднат поради голямото предлагане. Тази година са уловени 510 000 тона тихоокеанска сьомга, което е с почти 90 % повече от спрямо миналата година. Ето защо би трябвало да има и повече хайвер.
Пазарните експерти приписват факта, че цените все още се покачват, на спекуланти, които поддържат предлагането изкуствено ниско. Следователно споразуменията за цените между компаниите също са проблем.
Но Ефремов вижда и още една конкретна причина за високите цени - във факта, че само малка част от производството от тихоокеанския полуостров Камчатка, основното производствено място, се доставя до централните части на Русия. Той обвинява бюрокрацията за това. Всеки, който иска да внесе по-големи количества от така желания деликатес в мегаполисите Москва или Санкт Петербург, се нуждае от съответните документи. Проблемът за много търговци е да докажат произхода на хайвера, за да получат документите.