В България все още няма местно производство на растително месо, но Smart Organic разполага с такъв проект във финална фаза, като се надява да пусне продукта до края на другия месец. Това каза Яни Драгов, основател на Smart Organic, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.
По думите му продуктът ще бъде създаден от грах, като се планира направата на традиционно български вкусове, тъй като поправките на вносните продукти са съобразени със западните вкусове. Като цяло Драгов смята, че ползите от консумацията на веган месо са по-големи от тези на обикновеното. „В растителното месо няма холестерол. Протеинът се храносмила лесно, за разлика животинския продукт. На тялото ни трябва 72 часа, за да може да храносмила едно месо, при граховият протеин са нужни 3 часа“. Мениджърът коментира и някои от причините за преориентиране на потребителите към подобни продукти. „В Западна Европа вредните емисии, които се отделят при животновъдството, са една от главните причини за това хората да се преориентират към растителното месо. Отглеждането на животни генерира около 15% от всички общи парникови газове. Всяко животно трябва да изяде 7 кг. фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора. От друга страна, при растителното месо зърното се концентрира в протеин, като е нужно 3 кг. зърно за производството на 1 кг. месо“, обясни Яни Драгов. По думите на Драгов растителното месо се прави от зърно, което е богато на протеини. Най-често се използват бобените култури, като грах или соя. Грахът се концентрира в протеин, а след това се добавят растителни мазнини и вода. Получава се текстура, която прилича на месото – пак има много протеини и мазнини в него и има същия вкус като месото“.Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!