fallback

Изобретателят на аудиокасетата почина на 94-годишна възраст

Нидерландецът Лу Отенс се присъединява към Philips през 1952 г. и ръководи отдела за разработване на продукти на компанията, когато започва работа по касетата

17:16 | 12.03.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Лу Отенс, холандският изобретател на аудиокасетата, е починал на 94-годишна възраст, предава АП, като се позовава на съобщение на компанията за потребителска електроника Philips.

Отенс е строителен инженер, завършил в престижния Технически университет в Делфт. Той се присъединява към Philips през 1952 г. и е ръководител на отдела за разработване на продукти на компанията, когато започва работа по алтернатива за съществуващите магнетофони с тромавите и големи макари с ленти.

Целта му е била да направи лентите и техните плейъри далеч по-преносими и по-лесни за използване.

„По време на разработването на касетофона, в началото на 60-те години, на ХХ век, Лу Отенс е направил дървен блок, който да се побира точно в джоба на палтото му“, разказва Олга Кулен, директор на музея на Philips в южния град Айндховен. „Ето колко голяма е трябвало да бъде първата компактна касета, която е била много по-удобна от обемистите касетофони, използвани по това време“, допълва тя.

Окончателният продукт, създаден през 1962 г., по-късно се превръща в световен хит с повече от 100 млрд. продадени касети. Много меломани получават шанс да записват свои собствени компилации директно от радиото.

Популярността на аудиокасетите намалява с появата на компактдиска, изобретение, което Отенс също е помогнал да бъде създадено в ролята му на ръководител на екип за разработки.

Успехът на касетата се дължи на нейната простота, казва Лу Отенс в интервю, публикувано от музея на Philips.

Прототипният дървен блок никога не е стигал до музея на компанията. Отенс го използва, за да подпира крика си, когато си е сменял спуканите гуми на колелото. В един такъв случай просто го е забравил на пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
fallback