fallback

От какво има нужда филмовата общност в България?

Хората от бранша призоваха за допълнително финансиране и създаване на специален фонд за филмово изкуство

21:33 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Филмовата общност в България има нужда от диалог. Това е основният извод от проведената днес кръглата маса* на тема „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия“, която беше организирана от Центъра за аудиовизуална политика и медийни изследвания към УНСС и Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". По време на дискусиите бяха обсъдени и две писма, изпратени до Министерство на културата и подписани от 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата по повод държавния бюджет и актуализираната 3-годишна прогноза за периода 2020–2022 година.

Според кинодейците в разчетите за догодина липсва каквото и да е увеличение на субсидията за българската филмова индустрия. Няма и никакви предпоставки за реформи в сектора. Според хората от бранша допълнителното финансиране може да бъде уредено с целеви субсидии от централния бюджет. Те припомниха, че едва 4% от бюджета на Министерство на културата отиват за филмовата индустрия. Кинодейците не са съгласни и с предвиденото финансиране на чуждестранни продукции в размер на 40 млн. лева, в сравнение с 23 млн. лв. за българските филми.

Те призоваха и за дебат относно промените в Закона за филмовата индустрия, тъй като някои от текстовете не са ясни. По време на разговорите стана ясно, че българската филмова общност се нуждае от диалог и подобни кръгли маси ще се провеждат и занапред. Според гл.ас. д-р Диана Петрова Андреева, която беше водещ на дискусията, министерството затруднява ползването на финансовите стимули и кино индустриятата не може реално да се възползва от тях. Според нея има нужда от създаването на специален фон, какъвто има в редица европейски страни. Филмовата общност в страната е готова за протести, каза тя, цитирана от БНР. 

*В събитето взеха участие девет граждански и творчески организации, сред които Съюз на българските филмови дейци, Асоциация на филмовите продуценти, Сдружение на филмовите и телевизионни режисьори,Филмаутор, Асоциация на българските оператори, Българска асоциация на кинорежисьорите, Академика 21, Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи и Обсерватория по икономика на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
fallback