БРАТЯ МИНКОВИ Каберне Совиньон`17 спечели за втори път голямата награда за качество – златен медал от най-престижния конкурс Decanter World Wine Awards - отново с впечатляващ резултат от 95 дегустационни точки. Това е признание не само за изключителния труд, вложен от целият екип в създаването на емблематичния каберне совиньон, но и за изключително благоприятният тероар в района на Карнобат за отглеждане именно на този сорт. Ценители на виното вече нареждат българското каберне до тези от Калифорния и Чили, споделя Димитър Николов - единственият българин, който журира на Decanter.
“Тази година е изключително успешна за българските винопроизводители - вината на България спечелиха цели 3 златни медала, 18 сребърни и 27 бронзови. Заедно можем повече. Този успех ще помогне да повишим имиджа на нашата страна като производител на качествени вина от по-висок ценови клас”, споделиха ключови международни търговци.
С Каберне совиньон „флиртуват“ най-запалените енолози, винопроизводители, сомелиери и дегустатори от цял свят. Наречен е още кралят на винените сортове. Едни от най-впечатляващите вина, създадени на планетата, са направени именно от него.
"Първоначално се появяват аромати на зрели черни горски плодове – касис, къпина, по-късно се откриват мента, кедрово дърво, анасон, допълнени от почвени нюанси, кремък и пикантни подправки. Финалът е дълъг и запомнящ се”, разказаха енолозите на златния медалист.
MINKOV BROTHERS Cabernet Sauvignon `17 • Сортове и произход на гроздето: Каберне совиньон от собствени лозя. Добивът е редуциран. • Лозов масив и определящи особености за тероара: лозов масив, разположен на 1 км западно от избата, землището на с. Лозенец. Това са лозя, които са вече в 15-то плододаване. • Гроздобер: ръчен, в касетки по 10-12 кг. Старт на гроздобера на 05.10.17 г, при достигната физиологична зрялост. • Важни и определящи за крайния резултат особености на винификацията: прецизно сортиране на гроздето, провеждане на студена и постферментативна мацерации, виното не се стабилизира, използва се щадяща филтрация. • Период на отлежаване, тип бъчви: 1 година в нови и стари френски бъчви. • Период на отлежаване в бутилка преди влизане в продажба: 6 месеца до 1 година.
Тази година беше много успешна за изба Братя Минкови на най-взискателния и най-престижен конкурс в света Decanter World Wine Awards 2019. Всички изпратени от избата вина бяха отличени. Ето и останалите ни медалисти: Minkov Brothers Cuvee 2017 – сребърен медал Minkov Brothers Reserva Cabernet Sauvignon 2016 – сребърен медал Le Photographe Pinot Noir 2017 – бронзов медал Le Photographe Cabernet Franc 2017 - бронзов медал Oak Tree 2015 - бронзов медал Déjà vu Sauvignon Blanc-Semillon - похвала