fallback

Brooks Running мести производството си от Китай заради възможните мита

Около 8000 работни места също така ще се пренесат от Китай във Виетнам, поясни производителят на маратонки

21:43 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Brooks Running, част от инвестиционния фонд Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, каза, че компанията му е свила до голяма степен присъствието си в Китай, като  премества производството на маратонките за бягане във Виетнам, предаде Ройтерс.

Причината за преместването е търговският спор между Китай и САЩ.

Джим Уебър, който управлява Brooks от 2011 година, каза в интервю, че компанията му е взела това решение през януари, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплашвал да повиши митата върху обувките до 45 процента спрямо 20 процента сега.

Уебър каза, че митата сериозно биха се отразили на изделията им, тъй като Brooks не може просто така да вдигне цените на маратонките си, които се продават за 100 до 160 долара, и въпреки че обтегнатите търговски отношения са се позатоплили, компанията не може да чака да бъде намерено решение.

Ще изтеглим по-голяма част от производството си от Китай, каза той. Трябва да вземем дългосрочно решение в тази ситуация. Дезорганизираща е, но е реалност. Така че ще бъдем предимно във Виетнам до края на годината, допълни Уебър.

Около 8000 работни места също така ще се пренесат от Китай във Виетнам.

Виетнам се оформя като предпочитана дестинация за компаниите, които искат да пренесат производството си заради митата. В страната се произвеждат около 55 процента от маратонките за бягане на Brooks, а в Китай останалата част.

Маратонките на Brooks се продават в 56 страни и представляват по-голямата част от приходите на сиатълската компания, които се увеличиха с 26 процента до 644 милиона долара.

Приходите за периода януари-април тази година бележат растеж от 22 процента. Уебър цели приходите за годината да достигнат 750 милиона долара, а до 2021 година - 1 милиард долара. Brooks продава и дрехи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 10.09.22 г.
fallback