През 2017 г. в Европейския съюз са били произведени около 4 млн. тона шоколад на стойност 18,3 млрд. евро, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
Сред страните членки най-много шоколад е произвела Германия – 1,3 млн. тона, или 32% от общото производство на шоколад в съюза. На второ място е Италия с 0,7 млн. тона, или 18%, а третото място се поделя между Франция и Холандия с по 0,4 млн. тона, или 9% от общото производство.
По-надолу в класацията следват Великобритания с 0,3 млн. тона, или 7% от общото производство на шоколад в Европейския съюз, Белгия с 0,3 млн. тона, Полша с 0,2 млн. тона и Испания с 0,1 млн. тона.
Тези осем страни членки на ЕС имат дял от над 90% от общото производство на шоколад в съюза през 2017 г.
Данните не включват шоколада, използван за индустриално производство.