През последните години нараства консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири в България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС). Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.
Това е дългосрочна тенденция и стратегия в развитието на пивоварната индустрия, тъй като все повече потребители се интересуват от здравословните качества на бирата, коментира Радомирова.
Консумацията на бира е на трето място след водата и чая. Бирата има много полезни съставки – витамини, аминокиселини, антиоксиданти. Усилията на екипа ни са насочени към изследването на полезните свойства на бирата, като целта ни е те да бъдат повишени чрез използването на нови технологии, заяви доц. Силвия Милева, консултант в пивоварната индустрия.
През последните години изследователите работят върху безглутеново пиво, като целта е вкусът и ароматът да са като на нормалната бира. Вече има и пиво от лимец.
Изследвания показват, че за около 32% от консуматорите над 18 години считат пивото е подходящо за тях питие, а 34%, че то е част от здравословния начин на живот. Хората се интересуват все повече от здравословните аспекти на храните и напитките, отбеляза Радомирова.