Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars Pizza Trophy, който се проведе миналата седмица в Порто, Португалия. В съревнованиe с конкуренти от десет страни 44-годишният варненец Радостин Кирязов спечели първо място сред готвачи, победили в други интернационални конкурси, съобщиха организаторите на проекта със социална дейност „Единение“.
Пицата-шампион съдържа в тестото си розова вода, а продуктите върху нея са изцяло традиционни български, като Еленски бут от град Елена, крокмач от Луковит, трюфел от село Черни Вит, българско козе сирене, манатарки и тученица. На второ и трето място в конкурса са останали съответно Италия и Португалия.
Заданието е било пицарите да съчетаят благоприятно и балансирано две португалски вина с пици, измислени и направени от тях.
Втората пица, с която е участвал Радостин Кирязов, е със зелено сирене от село Черни Вит, отлежал овчи кашкавал, сливи, готвени в Гъмза и брежански кестени.
Продуктите са подбрани от български ресторант, който е част от проекта „Единение“. Целите на проекта и на ресторантите, участващи в него, са да намират и популяризират забравени български храни и напитки, и да работят с хората, които ги произвеждат.
Радостин Кирязов има 20-годишен опит и вече е печелил четвърто и пето място в други надпревари по пица. Той учи и работи в Италия, като най-богат опит трупа на остров Сицилия. Имал е италиански ресторант в България.
Ресторантите, които участват в проекта, са Ракета ракия бар, Фабрика Дъга, Космос.