Над 150 хил. тона грозде от новата реколта ще отиде за винопроизводство. Това показват данните на избите, заяви Емил Коралов, организатор на изложението DiVino.Taste 2018. В страната се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55 на сто от тях са червени, а 45 на сто са бели и към тях спадат десертните сортове.
Винопроизводството е сред водещите сектори за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията.
Имаме над 166 лицензирани изби, други 15 са в процес на подготовка, посочи Коралов. Той очаква постепенно и плавно надграждане във винения сектор. За преструктуриране на бранша през следващите 4 години са планирани 50 млн. лв. от Министерството на земеделието, храните и горите.
Изложението DiVino.Taste 2018 тази година ще се проведе от 23 до 25 ноември в Интер Експо Център София.
Ще участват над 70 български производители, които ще представят над 500 вина за дегустация.