Американската компания, собственик на верига ресторанти за бързо хранене McDonald’s Corp., възнамерява да премахне изкуствените съставки от повечето храни, за да спечели онези клиенти, които не желаят да купуват продукти с наличието на добавки като калциев пропионат и натриев бензоат, предава Wall Street Journal.
Тези, както и други съставки, които попадат в рецептата на известните бургери на компанията, ще бъдат премахнати от ресторантите. По този начин запазени марки като „Big Mac”, “Quarter Pounder” и бургерите от „Happy Meal” ще бъдат освободени от изкуствените стабилизатори, оцветители и овкусители.
Новите рецепти на McDonald’s са опит от страна на компанията да си изгради по-здравословен образ и да обърне негативните тенденции при продажбите на американския пазар.
През тази година компанията започна да произвежда „Quarter Pounders” с прясно говеждо месо. Фруктозният царевичен сироп вече е заменен със захар, премахнати са изкуствените консерванти в „Chicken McNuggets”, а маргаринът е сменен с масло.
От McDonald’s обявиха, че след направените промени продажбите са се увеличили съществено.
„Това наистина трябва да служи като доказателство за подобряването на качествата на нашите храни“, заяви Крис Кемпчински, президент на компанията за САЩ.
Въпреки това ръстът при продажбите на продуктите на McDonald’s за второто тримесечие (2,6%) не оправда очакванията на анализаторите за 3%.