Навикът да похапнем шоколад, за да задоволим глада си за сладко, никога няма да остарее. Но производството на шоколад и бонбони влияе сериозно на околната среда, пише изданието на Световния икономически форум weforum.org.
Индустриалното производство на шоколад намалява площта на тропическите гори, излъчва значителни нива въглероден двуокис в атмосферата и допринася за климатичните промени.
Не е необходимо напълно да спрем шоколада. Всъщност, няколко стъпки от страна на производителите и потребителите могат да направят шоколадовата индустрия по-устойчива.
Потребителите в САЩ изяждат 1,2 млн. тона шоколад годишно или около 4,9 кг на човек. А това е само половината от шоколада, който се изяжда средно на човек в Швейцария. Като цяло по света се очаква консумацията на шоколад да бъде 7,7 млн. тона през 2019 г.
Монокултурните земеделски стопанства, които произвеждат какао, захар и палмово масло, имат огромен принос към обезлесяването. Особено негативно е влиянието на млечния шоколад, защото при млечното говедовъдство се отделят емисии метан. Допълнително малките опаковани парчета шоколад бързо увеличават отпадъците от производството.
Проф. Адиса Азапагич, химик инженер в Манчестърския университет, проучва влиянието на различни храни върху околната среда. Тя изследва консумацията на шоколад във Великобритания, която е на четвърто място по обем в света. 2 млн. тона въглероден диоксид се произвеждат годишно там от шоколадовата индустрия.
Проблемите започват още с култивирането на какаото около екватора при влажни климатични условия главно в Западна Африка, Централна и Южна Америка, така че то трябва да бъде транспортирано, преди да се превърне в шоколад във Великобритания, казва тя пред Popular Science.
Най-търсените три вида шоколадови продукти във Великобритания държат 90% от вътрешния пазар на продукта: големи млечни шоколади, по-малки шоколадови барчета и малки опаковани шоколадчета, изсипани в големи опаковки.
1 000 литра вода са необходими, за да бъде произведен един шоколад.
Все пак най-негативно влияят на околната среда малките отделно опаковани бонбони за почерпка.
Едно лесно решение може да бъде елиминирането на „забавните“ опаковки, въпреки че ще бъде засегнато удобството да ги споделяме в офиса.
Компаниите също така могат да намалят емисиите, като се фокусират върху спестяване на енергията и опазване на горите. Адиса Азапагич обяснява, че с тези две възможности потенциалът за глобално затопляне ще се свие с до 19%.
Освен да ограничим собственото си потребление, допълнително можем да правим умен избор за това кой шоколад ядем.
Тъмният шоколад от малки производители е по-благоприятен за околната среда и по-здравословен избор. В него не се използва мляко, което елиминира метана от млечното производство, също съдържа по-малко захар от млечния шоколад. Дори се смята, че влияе благоприятно на кръвното налягане и на сърцето.
Реномираните производители насърчават директната търговия, малките партиди и подпомагат стопанствата, в които се отглежда какаото. Резултатът е шоколад, който е по-здравословен за потребителите, земеделието и планетата.